baby

Van kinderwens tot baby

Alles rondom zwangerschap en geboorte

Zwangerschap en geboorte

De zwangerschap en de geboorte is de basis van waaruit jouw kindje deze wereld binnenkomt. Deze basis is heel belangrijk. Wanneer er complicaties optreden tijdens de zwangerschap of de bevalling kan dit ook gevolgen hebben voor de ontwikkeling van jouw kindje. Dit kan de rede zijn waarom je kindje veel huilt of onrustig is.

Zelf ben ik moeder van 2 kinderen (2005, 2016) en werk ik sinds 2008 met cranio sacraal therapie.

Met zachte technieken (géén manipulatie) volg ik de beweging van jouw kindje. Botjes die eventueel verschoven zijn door de bevalling zullen weer op hun plek komen en spanningen zullen verdwijnen. 

Lees meer over de cranio sacraal methode 

Met welke intentie wil jij een kindje op de wereld zetten?

Heb je er al eens over na gedacht dat iedere gedachte en emotie die je hebt een bepaalde trillingsfrequentie heeft. En dat iedere cel in het lichaam de mogelijkheid heeft om die informatie op te slaan. (Lees hier meer over in mijn E-Book) Jouw staat van zijn, hoe jij je voelt rondom de conceptie is de basis waarmee jouw kindje wordt gemaakt. Eigenlijk draagt jouw kindje al de gevoelens en emoties van jouw moeder mee. De eicel waaruit jouw kindje is ontstaan werd al aangemaakt toen jij nog in de buik van jouw moeder zat.

De geboorte draai

Als de bevalling geheel natuurlijk zal verlopen en het kindje meteen aan de borst komt, zullen er weinig complicaties optreden. Maar hoeveel bevallingen zijn er die volledig natuurlijk verlopen? In veel gevallen spelen stress, angst en of andere emoties een grote rol tijdens het geboorte proces. Vaak wordt er pijnstilling gebruikt of krijg je een infuus met weeënopwekkers. Dit zal je kindje al allemaal mee krijgen. De lepels en vacuümpomp die worden gebruikt zijn soms noodzakelijk, maar kunnen wel voor complicaties zorgen. Het is fijn dat dit mogelijk is, maar hierdoor raken we ook steeds verder verwijdert van het natuurlijke geboorte proces. Vroeger bij ons en nog steeds in andere culturen is het normaal om bij het geboorte proces aanwezig te zijn van familie en vrienden. Hierdoor heb je veel meer inzicht en kennis over een bevalling. Door de controle die er nu allemaal is raken wij het vertrouwen kwijt. Het vertrouwen dat ons lichaam er op is gemaakt om te baren.

Borstvoeding

Borstvoeding is nodig om optimaal te kunnen ontwikkelen. Er is maar 1% van de moeders die om medische redenen geen borstvoeding kan geven. In alle andere gevallen spelen overtuiging en onderliggende emoties een rol. Het kan ook zijn dat er door de geboorte bij de baby spanning is opgebouwd of iets is verschoven, waardoor drinken lastig is. In de meeste gevallen is dit met cranio sacraal therapie allemaal te verhelpen.

Moedermelk is een levende vloeistof dat is voortgekomen uit het bloed van de moeder. Het is lichaamseigen en volledig afgestemd op het lichaam van de baby. In tegenstelling tot kunst babyvoeding. Dit is gemaakt in de meeste gevallen van koeienmelk. Melk van een koe is afgestemd op een verteringsstelsel met 4 magen. Daarnaast is kunstvoeding bewerkt en houdbaar gemaakt. Hierdoor is het een dode vorm van voedsel. De mensen hebben er voedingsstoffen aan toegevoegd die voedzaam zijn voor de baby. Het is ontzettend fijn dat er de mogelijkheid is om dit te kunnen geven aan je kindje, als er niets anders is op dat moment. Maar borstvoeding is en blijft het allerbeste voor je kindje.

Het is ook mogelijk om borstvoeding te kopen en te doneren. Er zijn in Nederland verschillende organisaties die zich hier mee bezig houden.

Naast dat borstvoeding gezond is en vol zit met afweerstoffen, is het ook goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Tijdens de geboorte schuiven de schedelplaten van de baby over elkaar. Door de kracht van het zuigen aan de borst, worden alle botjes weer uitgenodigd om naar hun originele stand te gaan. Hierdoor kunnen de hersenen zich tot hun volle potentieel ontwikkelen.

In Nederland is gelukkig steeds meer aandacht voor het belang van het geven van borstvoeding. Het advies in Nederland is nu om minimaal 2 jaar borstvoeding te geven. Het gemiddelde aantal jaren dat wereldwijd borstvoeding wordt gegeven ligt op 4,2 jaar. In Nederland en ook in België ligt het gemiddelde verreweg het laagst. Waarom hebben wij dit laten gebeuren?

Wij zijn zo geconditioneerd dat wij het normaal vinden om koeienmelk te drinken. Het idee dat wij mensenmelk zouden gaan drinken vinden wij vies. Waarom is dat? Hier heeft de natuur het voor gemaakt! Althans voor baby’s. Het is er om baby’s te voeden en te beschermen. Er is niets dat wij als mensen kunnen maken dat beter is of dat exact het zelfde is als mensenmelk.

Dragen

Je kindje heeft 9 maanden in jouw buik gezeten. De overgang naar onze wereld is enorm. Daarom is het heel fijn voor jouw kleine baby om lekker dicht bij mama (of papa) te zijn. Daarnaast heeft het vele voordelen zoals o.a.:

  • vermindering van buikkrampjes
  • minder kans op een afgeplat hoofd
  • verlichting van reflux
  • in overleg met een behandelend arts kun je met de juiste knoop heupdysplasie behandelen
  • het is een veilige en vertrouwde omgeving met de geluiden en warmte van de baarmoeder.

 

Tegenwoordig is er een ruime keuze aan draagdoeken en kun je zeker een doek vinden die bij jou en je kindje past. Er zijn doeken om te knopen, maar je hebt ook goede ergonomische doeken die gemakkelijk werken met gespen. De draagdoeken van tegenwoordig zijn zo ontwikkelt dat je lang door kan dragen. Je kunt buikdragen, heupdragen en rugdragen.

Heb je zelf geen ervaring en weet je niet welke doek passend is voor jou en je baby neem dan contact op met een draagdoek consulent. Zij beschikken over alle doeken en de juiste kennis hoe je goed je kindje ergonomisch kan dragen. Zowel voor de baby als voor jou.

Voor meer info of voor een draagdoek consulent bij jou in de beurt kijk je op de website van de vereniging van draagdoek consulenten

Cranio en draagdoek

Voor een behandeling met cranio sacraal therapie is een draagdoek ideaal. Je kindje is gemakkelijk te behandelen vanuit de draagdoek. Vaak zal je kindje slapen of in slaap vallen in de doek en hij of zij voelt zich veilig. Mocht je zelf geen doek hebben, dan heb ik er een aantal hier in de praktijk die we kunnen gebruiken.

Hiervoor kun je bij mij terecht