S.E.R.

Somato Emotional Release

en de automatische piloot

Somato Emotional Release (S.E.R.) en de automatische piloot.

Somato Emotional Release (S.E.R.) is een onderdeel uit de Cranio Sacraal therapie. Het is ontwikkeld door John E. Upledger, osteopatisch arts en chirurg uit Amerika.

Jouw lichaam herinnert zich alles wat jij in je leven hebt mee gemaakt. Denk hierbij aan je weg door het geboorte kanaal, die keer dat je als kleuter van je fiets bent gevallen en alles wat je nu mee maakt. Alle informatie zit ergens in je lijf opgeslagen. Als iets soepel verloopt zit er niet veel lading aan verbonden. Als je het als verhaal op papier zou schrijven heb je een paar regels nodig. Als er bepaalde zaken zijn in je leven die een grote impact hebben gehad, die emotioneel of lichamelijk zwaar zijn geweest, dan zou je er misschien wel een paar a-4tjes over vol kunnen schrijven. Zo werkt dat in je lichaam ook. Stressvolle situaties zoals o.a. een zware geboorte, ongelukken of psychologische traumatische ervaringen leveren in je lichaam veel stress op. Wanneer je deze stress niet kunt ontladen, wat in de meeste gevallen zo is op het moment van stress in onze samenleving, gaat deze vast zitten in je lijf. De hormonen die dus vrij komen tijdens deze stress slaan zich op in je cellen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is vastzittende spieren in je nek door middel van een verkeerde houding achter je bureau of stress op het werk. Je bindweefselcellen ver kristalliseren en spieren voelen stijf en gespannen aan. Hoe meer stress je opbouwt, des te moeilijker het is voor je lichaam om het op te ruimen en hoe groter blokkades kunnen worden. Blokkades die je hiermee opbouwt zijn niet altijd stijve spieren, maar kunnen zeer uiteenlopende kwalen en of ziektes veroorzaken. Het kan ook meespelen dat je bepaalde aanleg hebt door erfelijke of karmische belasting. Daarnaast levert dezelfde stress bij de één een ander ziektebeeld op dan bij de ander. Zo kan ook een ziektebeeld bij de één een andere oorsprong hebben dan bij de ander.

Overtuigingen

Door middel van Somato Emotional Release kun je contact maken met de emotionele lading die verbonden zit aan de stresshormonen die in je lijf zitten opgeslagen. Wanneer deze hormonen weer vrij komen zal ook de emotionele ervaring weer in je bewustzijn terug komen. In de meeste gevallen kun je deze ervaringen vanuit een wijzer geworden perspectief bekijken en hoef je het niet her te beleven. Het wil niet zeggen dat er geen emoties bij komen kijken, maar de emoties die vrij komen kun je nu relativeren en loslaten. Toch is het vaak zo, dat je jouw jeugd, nu als volwassene prima kan relativeren, maar de opgeslagen hormonen in je lijf nog steeds vast zitten in je lichaam. Vaak heeft dit te maken met onbewuste overtuigingen of nog eerdere ervaringen, soms zelfs uit vorige levens, die in jouw systeem zitten. Hierdoor kunnen bepaalde zaken toch vast blijven zitten in je lijf en voor problemen zorgen.

De automatische piloot

In de eerste 7 jaar van je leven word je als ware geprogrammeerd. Je bent als ziel nog niet volledig ingedaald in je lijf en je lichaam verkeert in een bepaalde staat waarin je alles van je ouders, je verzorgers en andere in je directe omgeving opneemt en als waar opslaat. Je kunt dit zien als de automatische piloot van je hersenen. Voor bepaalde zaken is dat handig. Je kunt namelijk, terwijl je een gesprek voert, gewoon doorlopen zonder daar over na te denken. In die automatische piloot zitten ook overtuigingen van je ouders opgeslagen die je automatisch zegt of doet, terwijl die eigenlijk helemaal niet bij jou horen. Maar ook stressvolle situaties zorgen er voor dat jij bepaalde automatische handelingen gaat opslaan in jouw computer, je hersenen, die er weer voor zorgen dat jij ze in soortgelijke situaties gaat uitvoeren. Eigenlijk ben jij de hele dag door bezig op de automatische piloot. Alleen wanneer jij in het ‘NU’ bewust handelingen verricht zet jij de automatische piloot even stil. Meestal ben jij in gedachte terwijl jij iets doet. Tijdens deze gedachtes kun jij je niet volledig bewust zijn van wat je doet, waardoor de automatische piloot, aangeleerde handelingen automatisch uitvoert.

Thuiskomen bij jezelf

Somato Emotional Release werkt geweldig bij het loslaten van al deze automatische programma’s en andere stress die opgeslagen zit in je lijf.

Het zal voelen als een thuis komen bij jezelf. Een gevoel wat je niet kunt bedenken totdat je het zelf ervaren hebt. Hoe meer je thuis komt bij jezelf, hoe meer je bewust in het leven kunt staan. Hoe meer je bewust bent van wat je doet, hoe gelukkiger je zult zijn en hoe gelukkiger je bent, hoe meer je leven zich zal ontvouwen in overeenstemming met jouw ware aard.