Mobieltjes

Pubers en Mobieltjes

Hoe ga jij hier mee om?

Pubers en mobieltjes

Veel ouders worstelen met het telefoongedrag van hun pubers.

Veel ouders worstelen met het telefoongedrag van hun pubers. Andere mogen het ook, zegt mijn kind. Blijkt dat ze toch ’s Avonds stiekem op de telefoon hebben gezeten. Wie heeft hier de leiding? De telefoon hoort gewoon niet in de slaapkamer tijdens bedtijd.

Loop je de woonkamer binnen…… Ze horen je niet! Er komt dus geen hallo. Ze hangen gewoon op de bank met hun blik op het mobieltje. Waar is het respect?

En dan het schoolplein……, in plaats van gezellig socializen met de pauze zit iedereen op zijn eigen mobieltje.

Pubers en slecht slapen door telefoongebruik voor bedtijd. Een blauwfilter werkt wel een beetje, maar je hebt gewoon geen input nodig vlak voor het slapen gaan.

voordelen/nadelen?

Een mobieltje heeft zeker veel voordelen in deze moderne wereld, maar er zijn ook zeker zoveel nadelen.

  • Kinderen raken gewent aan het scrollen over een pagina. Het stimuleert het idee van snelheid. Klik, klik en volgende……weinig concentratie om echt lang te blijven hangen en iets echt te lezen en op te nemen.
  • Vergeet niet de content die wordt aangeboden. Het internet zit zo in elkaar dat je steeds suggesties krijgt die passen in jou surf gedrag. Dus wordt het veel lastiger om jou wereld te verbreden. Vergelijk het met een tunnelvisie.
  • Het pesten via social media.
  • Het ongewenst foto’s plaatsen van andere.
  • Kinderen zijn nog in de groei. En wanneer hun ogen constant gefocust zijn op zo’n scherm, kan het de groei van hun ogen belemmeren. Hierdoor zal hun oogbol niet mooi evenwichtig ontwikkelen en zullen ze al op vroege leeftijd een bril nodig hebben.
  • Daarnaast zijn ze te lui om op de fiets te springen om naar een vriendje te gaan. Ik app wel even. En gaan ze zich samen vervelen op de app, in plaats van samen naar buiten te gaan.

Zo zijn er nog veel meer nadelen aan deze lijst toe te voegen.

Wat doe je er aan.

Er zijn veel handige app’s die je kan installeren om het telefoongedrag van je puber in de gaten te houden. Met deze app’s bedien je gemakkelijk welke app’s gebruikt mogen worden en hoelang. Ook houd je de totale telefoontijd in de gaten. Je kunt de telefoon blokkeren als er een bepaalt tijdlimiet is gebruikt, maar je kunt ook de verantwoordelijkheid bij het kind zelf leggen. Het is handig om met het hele gezin zo’n app op je telefoon te installeren. Dan wordt je zelf ook bewust van je eigen telefoon gebruik. Je ziet dan hoe vaak jij jouw telefoon unlocked en hoe lang en vaak je op verschillende app’s zit. Best confronterend kan dat zijn.

Met de installatie van zo’n app zou je als beloning jouw kind extra telefoontijd kunnen geven, wanneer er bijvoorbeeld goede punten gehaald worden.

Wald disney investeert ook in een handig kastje, ‘Circle with Disney’. Je sluit dat gewoon aan bij je modem en installeert de circle home app. Het registreert al je apparaten in huis. Van tv, laptop, computer en telefoons ed. Je kunt met een app op je telefoon alle apparaten bedienen. Je kunt app’s aan en uit zetten. Het registreert alle tijd. Je kunt tijd inschakelen om bepaalde apparaten te blokkeren binnen een tijdvak. Het filtert website die niet voor kinderen bedoelt zijn. enz.

Handige links:

YourHour

circle

Grenzen

Kinderen hebben grenzen nodig. Ook met hun telefoon. Eerst huiswerk maken, dan mag je op je telefoon. Jij zit ook de hele dag op je telefoon, dus mag ik dat ook, zal je kind zeggen. Jij bent de ouder, natuurlijk heb jij meer telefoontijd. Ik lees mijn e-mail en gebruik mijn telefoon voor mijn werk, andere lezen de krant enz. Wat doet een puber? Insta, wats-app, tik tok, you tube, enz

Iedereen zal zijn eigen grenzen moeten geven, naar de waarden en normen die bij jouw als ouder passen. Maar geef die grenzen! Dat geeft zoveel rust en duidelijkheid. Het voorkomt strijd en zorgt dus voor meer rust en vrede in je gezin.

Heb jij behoefte aan meer rust en vrede in jouw gezin?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op om te kijken naar de mogelijkheden.

Pieter Borstraat 12

5212 GG Den Bosch

info@devamaria.nl

06 26 77 43 62

Graag de voicemail inspreken, omdat ik niet altijd in de gelegenheid ben om de telefoon op te nemen.

BTW-nummer NL166177106B02 
KvK-nummer 72760133
Bank NL30INGB0008659543

Hallo mooi mens!

Wat leuk dat je op mijn website bent.

Hopelijk kan ik je inspireren met alles wat je hier kunt lezen.

Als jij het net zo fijn vindt als mij om te groeien in bewustwording dan nodig ik je uit om je te abonneren op mijn nieuwsbrief. Dan blijf je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen, blogs en meditaties.

Je kunt je altijd met 1 druk op de knop weer uitschrijven.

Inschrijven nieuwsbrief